Tramvajski saobraćaj

Ovaj vid saobraćaja predstavlja okosnicu ukupnog gradskog saobraćajnog prijevoza putnika. Tramvajska pruga sječe središnji dio grada , tačnije njegovu desnu obalu, između Baščaršije i Ilidže čineći sponu između pet gradskih opština. Tramvajska trasa je duga 22 km, na kojoj saobraćaju tramvaji na 6 tramvajskih linija i to:

• Linija 1: Baščaršija – Željeznička stanica
• Linija 2: Baščaršija – Čengić Vila
• Linija 3: Baščaršija – Ilidža
• Linija 4: Željeznička stanica – Ilidža
• Linija 5: Baščaršija – Nedžarići
• Linija 6: Skenderija Ilidža

S obzirom na to, da je u toku potpuna rekonstrukcija tramvajske pruge na dionici Čengić Vila – Tehnička škola, tramvajski saobraćaj se odvija samo na dionici Ilidža – Čengić Vila.

Trenutno je aktuelan veliki projekat kada je u pitanju sarajevki tramvaj.Tramvajska pruga se u potpunosti rekonstruiše. U planu je nabavka i novih vozila, kao i proširenje tramvajske trase na potezu Ilidža – Hrasnica. Prva faza rekonstrukcije na dionici Ilidža – Čengić.Vila je uspješno okončana i u potpunosti rekonstruisana. Trenutno je aktuelna potpuna rekonstrukcija tramvajske pruge na potezu Čengić Vila – Tehnička škola. Građani su dobili na rekonstruisanoj dionici mnogo sigurniji i ugodniji tramvajski prijevoz.

Sigurno je da će on biti još bolji kada se novom prugom budu saobraćali novi niskopodni tramvaji švicarskog proizvođača Stadler, a prvi bi u Sarajevo trebali doći krajem 2023.godine dok bi do ljeta 2024.godine trebalo na novoj tramvajskoj trasi se kretati 15 potpuno novih tramvaja. Modernizacija kompletnog tramvajskog saobraćaja je u toku. Uvođenje sistema video nadzora, novog elektronskog sistema naplate, uvođenje vozila većeg kapaciteta samo je dio plana na kojem rade ekipe stručnih timova KJKP Gras uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim korisnicima naših usluga na strpljenju i podršci koju nam svakodnevno daju kada je u pitanju ovaj vid saobraćaja. Nakon rekonstrukcije pruge i dolaska novih vozila, građani će imati jedan potpuno novi, redovniji, sigurniji udobniji i ekološki čist vid prevoza.

Autobuski saobraćaj

Razvoj autobuskog saobraćaja za javni gradski prevoz putnika i prigradski prevoz datira tek nakon završetka Drugog svjetskog rata, tačnije od 1953. godine. Od tog perioda ovaj vid prevoza razvijao se i mijenjao, te prilagođavao potrebama korisnika usluga. GRAS ima svoju flotu autobusa različitih vrsta.Autobuski prevoz je organizovan kroz gradske i prigradske linije. Posljednjih nekoliko godina GRAS nabavlja autobuse isključivio na plinski pogon – ekološki čista vozila i klimatizirana vozila, a sve u cilju pružanja što kvalitetnijeg prevoza putnika i zaštite okoliša.

Minibuski saobraćaj

Specifična konfiguracija terena zahtijevala je i praktična prevozna sredstva pogodna za strme i uske sarajevske ulice. Upravo zbog svoje konstrukcije, širine, dužine i visine, minibusi predstavljaju idealna vozila za gusto naseljene padinske dijelove grada. Ova vozila se koriste ne samo za prevoz putnika s padinskih dijelova grada, već i za prevoz na drugim linijama.

Trolejbuski saobraćaj

Sa zimskim olimpijskim igrama održanim u Sarajevu 1984. godine, rođen je i novi vid saobraćaja, trolejbuski saobraćaj. Ova ekološki čista vozila, sa pogonom na električnu energiju, većeg kapaciteta, brza i skoro nečujna u potpunosti pokrivaju lijevu obalu Miljacke. Uvođenjem trolejbusa u saobraćaj, zbog navedenih karakteristika, dat je velik doprinos modernizaciji i ukupnom kvalitetu javnog gradskog prevoza putnika. Na trasi ukupne dužine 22,4 kilometra, vozila različitih tipova prevoze putnike. Tokom 2022. i 2023.god uspješno je realizovan projekat nabavke 25 potpuno novih trolejbusa i koji su već na usluzi građanima. Pored ovog velikog projekta, u toku su i aktivnosti proširenja trolejbuske mreže do Vogošće.

Trolejbuski saobraćaj je organizovan na 6 linija i to:

• Linija 101: Otoka – Trg Austrije
• Linija 102: Otoka – Jezero
• Linija 103: Dobrinja – Trg Austrije
• Linija 104: Alipašino Polje – Trg Austrije
• Linija 107: Dobrinja – Jezero
• Linija 108: Otoka – Dobrinja

REKLAMA

Reklamni Prostor

Iznajmite reklamni prostor u ili na našim vozilima i osigurajte sebi jedan od najefikasnijih načina promocije.