Bus info – nova atraktivna usluga za Sarajlije od 20. maja

Atraktivna usluga Bus info će Sarajlijama biti dostupna od 20. maja, i to besplatno, u promotivnom periodu od 60 dana, zahvaljujući saradnji BH Telecoma, firme Unimedia i GRAS-a.

Usluga je kreirana prema vašim potrebama, kako biste znali, dok čekate na stajalištima, kad stiže „vaš“ tramvaj, trolejbus, autobus...

Bus info je usluga informiranja korisnika mobilnih usluga BH Telecoma putem njihovog mobilnog telefona o dolasku vozila javnog gradskog prijevoza, autobusa, tramvaja ili trolejbusa/ na stanicu/stajalište GRAS-a na području Kantona Sarajevo koje ih zanima, odnosno na kojem čekaju.

Pozivom na *133*jedinstveni kod stanice#, možete saznati koliko stanica su udaljena po dva vozila svih linija koja pristižu. (*133* je pozivni znak, dok broj pored # označava jedinstveni kod stanice.). Kodovi autobuskih, tramvajskih i trolejbuskih stajališta/stanica su istaknuti na stajalištima.

 

 

Uputstvo o načinu korištenja usluge

Primjer poruke

Primjer 1:

Nalazite se na stanici kod Fabrike duhana Sarajevo. Šaljete poruku *133*jedinstveni kod stanice#, pri čemu je ovdje jedinstveni kod autobuske linije broj 18. Dobijate poruku sljedećeg sadržaja:

 

Stanica Nadvožnjak

Linija-broj stanica

18 - 2;6+4

U situacijama kada su navedena dva broja sa znakom + između, vozilo nalazi na toj liniji, ali u suprotnom smjeru, gde prvi broj (6) označava broj stanica do okretnice, a drugi broj (4) broj stanica od vozila do okretnice. Znači, autobus na liniji 18 se nalazi dvije stanice od stanice Fabrika duhana, a prvi sljedeći trenutno saobraća u suprotnom smjeru i udaljen je ukupno 10 stanica.

Primjer 2:

Nalazite se na stanici Baščaršija. Ukucate *133*jedinstveni kod stanice#, pri čemu je „jedinstveni kod stanice“ broj tramvajske stanice. U ovom primjeru to bi bio broj 1. Nakon što ste ukucali *133*1#, dobijate poruku u kojoj prvi broj  u poruci označava liniju (npr. tramvaj br. 1), a brojevi nakon crtice označavaju udaljenost izraženu u broju stanica u odnosu na stanicu Baščaršija.

Ukoliko je prvi broj udaljenosti 0 vozilo se nalazi na toj stanici. Ukoliko je drugi broj 0, vozilo još uvek saobraća u suprotnom smjeru.

 

O preduzeću

KJKP GRAS Sarajevo (Kantonalno Javno Komunalno Preduzeće "Gradski saobraćaj" d.o.o. Sarajevo) je komunalno preduzeće sa sjedištem u Sarajevu. Javni prevoz se obavlja u vidu tramvajskog, autobuskog, trolejbuskog i minibuskog saobraćaja u Sarajevu i njegovoj okolini. Osim toga, KJKP GRAS održava i kosi lift u naselju Ciglane.

©2021 KJKP "Gradski saobraćaj" d.o.o. Sarajevo

Search