Prolongirana nabavka 25 minibusaGromoglasnim aplauzom, ovacijama i uzvikivanjem imena upravitelja GRAS-a više od pet stotina radnika našeg preduzeća na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, održanoj 30. novembra, dalo je punu podršku privremenom upravitelju Harisu Gušiću, načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, te Općinskom vijeću Stari Grad u nastojanjima da riješe pitanje prevoza putnika u minibuskom saobraćaju.  


  

S obzirom da sala OV nije mogla primiti sve uposlenike koji su došli dati podršku, privremeni upravitelj Haris Gušić, ponesen emocijama, iskreno se zahvalio svima na podršci, a posebno uposlenicima koji su morali ostati na svojim radnim mjestima kako bi proces rada neometano tekao.


 


Haris Gušić

 

 


Vidno razočaran, obrazložio je da firma Sejari već šesti put zaustavlja proceduru nabavke vozila neophodnih za rješavanje problema prevoza građana u padinskim dijelovima grada. Pojasnio je da Federalna uprava policije Tuzlanskog kantona ispituje proceduru nabavke autobusa na plin, iz septembra mjeseca ove godine, a po istom principu je vršena i nabavka 25 minibusa. Istakao je da su vozila nabavljena u skladu sa Zakonom o čemu postoji i dokumentacija koja je ovom prilikom podijeljena vijećnicima.


 

 


Posebno je naglasio da su vozila nabavljena po značajno jeftinijoj cijeni u odnosu na nabavke koje su do sada vršene u GRAS-u i do tri puta skuplje. „FUP došla je da pretresa preduzeće sada kada je mjesečni gubitak sa 1,5 miliona KM smanjen na 660.000 KM, kada je GRAS nabavio nova vozila i kada isplaćuje plaću sa svim doprinosima, pa pitam gdje je FUP bila dok je GRAS pravio 350 miliona KM gubitka”, rekao je Gušić.

 

Napomenuo je da stečaj ne dolazi u obzir i da se u tom smislu ne smije pomenuti slovo „S”, te da neće odustati od rješavanja problema u preduzeću. „Trenutno smo zaustavili proceduru, ali to ne znači da smo zaustavili nabavku. Izgubili smo prvu bitku, ali nismo rat. Idemo dalje i kupićemo te minibuse.”

 

Naljepnice sa logom GRAS-a za 25 minibusa predao je na čuvanje predsjedavajućem Općinskog vijeća Stari Grad Jusufu Pušini, do nabavke koja će biti realizovana uskoro, a što je od prisutnih također dočekano velikim aplauzom.


  

 

Prisutnima se kratko obratio i predsjednik Sindikata komunalne privrede GRAS-a Adnan Himzanija koji je kazao da su radnici došli da daju podršku načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i OV Stari Grad koji su prepoznali nastojanja preduzeća i žele da pomognu u rješavanju problema prevoza građana na području ove općine.


 
Osim Općine Stari Grad koja je izdvojila 700.000 KM finansijske podrške, nabavku minibusa finansira Ministarstvo saobraćaja KS koje je tokom prošle godine više puta raspisalo tender za nabavku ovih vozila.   

 

 

 

Tekst & Foto: Press služba KJKP GRAS

 

 

O preduzeću

KJKP GRAS Sarajevo (Kantonalno Javno Komunalno Preduzeće "Gradski saobraćaj" d.o.o. Sarajevo) je komunalno preduzeće sa sjedištem u Sarajevu. Javni prevoz se obavlja u vidu tramvajskog, autobuskog, trolejbuskog i minibuskog saobraćaja u Sarajevu i njegovoj okolini. Osim toga, KJKP GRAS održava i kosi lift u naselju Ciglane.

©2021 KJKP "Gradski saobraćaj" d.o.o. Sarajevo

Search